Kennismaking
Voor de kennismaking hoef je niet te weten wat je wilt. In een eerste gesprek onderzoeken we samen wat de kern is van je vraag en wat je behoefte of verlangen is. Van daaruit kijken we samen wat wenselijk voor je is en welke vorm dit kan krijgen: psychologische begeleiding, aandacht rond het thema Zelfcompassie of Zelfbewust-zijn.
“Verander je leven door te zijn wie je wilt zijn”
William Blake, Engelse schrijver, dichter, schilder en graveur
Klankbord/psychologische begeleiding
Soms heb je behoefte aan een klankbord, iemand van buitenaf die even met je meekijkt. Eén keer of een paar keer, dat kan!
Hoe prettig is het om even je hart te luchten en iemand mee te laten kijken, naar jezelf of naar je relatie. Een ontmoeting kan een gevoel van eenzaamheid naar de achtergrond doen verdwijnen en je bevrijden van andere gevoelens. En opent je hart naar eigen oplossingen om met de situatie om te gaan.
Wanneer je met een dilemma of levensvraag zit en je graag weer in een natuurlijke beweging wilt komen, het contact met jezelf en je omgeving wilt herstellen, kan deze begeleiding behulpzaam zijn.
Zelfcompassie
Ben jij aardig voor jezelf?
Ben je begaan met jezelf?
Draag jij jezelf een warm hart toe?
Als je moeite hebt met de balans tussen geven en ontvangen, je jezelf makkelijk op de laatste plaats zet, alles heel goed wilt doen en weinig tijd neemt om te luisteren naar wat werkelijk belangrijk voor je is, kan deze begeleiding je helpen. Voor vrouwen, die vaak veel verschillende rollen tegelijk vervullen en zich langdurig overbelast voelen, is speciale aandacht voor zelfcompassie geen overbodige luxe.
Het gevoel voortdurend geleefd te worden, weinig plezier te ervaren, overprikkeld of emotioneel uit evenwicht te zijn, lichamelijke spanningsklachten: het zijn allemaal signalen dat JIJ te weinig aan bod komt. Hoe fijn zou het zijn om daar verandering in aan te brengen! Ik kijk graag hoe ik je daarbij kan ondersteunen.
Zelfbewust-zijn
Zelfbewust-zijn, dat staat voor mij voor het in harmonie zijn met het leven in al zijn volheid, met alle wisselingen en verschillen in hoogte en diepte. Alle tonen in het leven − de mooie maar ook de minder mooie − vormen samen een geheel. In plaats van te streven naar een voortduring van de ultieme gelukstoestand, leer je je op een liefdevolle manier te verhouden tot alle facetten van je bestaan, de simpele, de fijne en de ingewikkelde aspecten.
Voor mensen die zeer sensitief zijn is dat vaak nog lastiger: zij zijn over het algemeen meer onderhevig aan allerlei invloeden van buitenaf. Als je vaak het gevoel hebt dat je niet werkelijk aanwezig bent, of dat je sterk onderhevig bent aan schommelingen die je niet herkent, dan kun je leren om je energie in jezelf te centreren. Van daaruit kun je beter onderscheiden wat er in je eigen binnenwereld is en wat er daarbuiten aanwezig is en dat welkom heten. Je leert je eigen energiestromen (eb en vloed) herkennen en komt meer in harmonie met jezelf.
Grenzen: opstelling van de innerlijke ruimte
Het thema ‘grenzen’ is een belangrijk aspect bij veel klachten of problemen. Onbewust hebben we allemaal een beeld van de grenzen van onze innerlijke ruimte en die van de buitenwereld. Door verschillende factoren kan onze innerlijke ruimte te klein, te open, gesloten of ‘vervuild’ aanvoelen. Onze innerlijke ruimte wordt bepaald door vele factoren: ervaringen, normen/overtuigingen, beelden, verantwoordelijkheden. Soms zijn deze al vanuit onze kindertijd meegegeven. Ook kan onze innerlijke ruimte veranderen door de tijd heen als gevolg van nieuwe ervaringen (levensfase, trauma, crisis, ziekte).